Sunday, 27 January 2013

Oh...Damya Hanna...My new Love...


hmm.. Macam tak terasa je anak mama sorang ni dah masuk 6 bulan lebih..dah makin bam bam..Alhamdulillah, Mya masih lagi fully breastfeed..memang rezeki Mya la.Tak macam abang dah kakaknyer yg cuma sempat menyusu badan 6 bulan je then campur dengan susu formula...memang rasa sangat down masa tu. Impian kononnya nak susukan anak sampai dua tahun. tapi apakan daya, disebabkan kurangnya ilmu tentang penyusuan,  saya ambil jalan mudah dengan memperkenalkan anak dengan susu formula...
Tapi untuk anak ketiga saya tak mahu gagal lagi, so saya mula tambahkan ilmu saya tentang penyusuan susu ibu. Memang sangat mencabar terutama untuk ibu yang bekerja sebab kita kena curi masa untuk pam susu. Memang kena disiplinkan diri because if we skip pumping, then slowly our milk production akan drop. Susu badan ni bergantung pada supply and demand. Kalau kita malas nak pump then insyarat akan dihantar ke otak dan macam saya katakan tadi our milk production will slowly drop.Dan akhirnya susu pun kering.
Macam saya sendiri saya dah ada jadual mengepam saya semasa bekerja.Biasa saya pilih waktu rehat. So takde le rushing sangat.Dan off course, saya juga ambil supplement untuk memekat dan memperbanyakkan susu badan. Dan yang penting ia menjadikan susu badan saya lebih berkualiti. Ini ikhtiar saya, yang menentukan tetap Allah jua. Alhamdulillah...Allah murahkan rezeki Mya untuk terus merasa susu badan daripada Mama die...:)
Set wajib:ESP dan Alfalfa
ESP dan Alfalfa keluaran Shaklee ni memang set wajib saya hehe...Saya paling suka ESP sebab ia boleh pekatkan susu badan. So baby cepat kenyang bila menyusu. At the same time dapat le gak saya mengepam untuk buat stock sambil2 menyusu si Mya ni...huhu. Sotck saya takde le banyak. Cukup la untuk sebulan. Sekarang Mya dah start makan...so nuyusu pun dah kurang sket,,,leh le bernafas sket,,,haha...
Stock Susu Untuk Mya
Ni la stock susu untuk Mya...Dah makin reda...haha...sebab Mamanye ada gak terskip pumping baru-baru ni. Biasa la wal-awal tahun ni busy dengan keje. Azam nak penuhkan balik deep freezer ni...huhu...InsyaAllah...

Antara Amalan yang boleh membantu menambahkan susu badan:
1) Amalkan surah Al-Baqarah ayat 60 atau surah hujurat dan sapu di kedua belah payudara. Sambil  
    menyusukan, sentiasalah usap rambut bayi, cium bayi.
2) Amalkan zikir Ya Matin 70x setiap malam dan subuh, hembus pada air dan minum...

Yang paling penting teruskan berdoa...Doa itukan senjata orang mukmim... InsyaAllah...



6 comments:

  1. waaa.. maklumat yg bagus! tQ.. nti kalau ada kawan nk order shaklee bole lea yea!

    ReplyDelete
  2. Yehhaaa... I grab this petua....tq...alalalla.....cuma nak set bg rajin mgepam ja..bakal ibu ni malas sikit....heheheh

    ReplyDelete
  3. tgku butang:leh je kalau nk order shaklee dgn saya. Suppliment ni sampingan je...yg plg ptg usaha kita,kena rajin pam susu dan rajin berdoa...

    ReplyDelete
    Replies
    1. best ni..petua yg bgus..tp saya lom kawen lg..hehehe...
      bls knjungan n follow sni jga.. (ayusham http://eiqaleysha.blogspot.com)

      Delete

hai.. tQ sudi singgah di sini.. hope sudi komen sekali yea.. mekacehh.. =)