Wednesday, 8 January 2014

Bubur Lambuk Kampung Baru

Hari ni nak share resepi bubur lambuk kampung baru yang diajar oleh kawan saya. Alhamdulillah...menjadi jugak..leh bukak kedai ni...hihihi...simple je dan sangat senang nak buat. Anak anak saya pun memang suka makan bubur ni... 
Bahan bahan 1 biji bawang besar dikisar halus 3 ulas bawang putih dikisar halus Satu sudu besar udang kering Satu cawan kecil daging ayam kisar Satu cawan santan pekat Daun sup Bahan bahan rempah ratus Kayu manis Bunga cengkih Bunga lawang Buah pelaga Satu sudu besar serbuk kurma 
Cara masak Tumis bawang yang dah dikisar atau ditumbuk tadi. Kacau sampai naik bau. Masukkan rempah kurma yang sudah dibancuh dengan air. Kacau lagi sehingga naik bau dan kemudian masukkan daging kisar. Kacau lagi sehingga daging ayam kisar sebati dengan bahan tumis tadi. 
Masukkan beras dan kacau lagi. Then baru masukkan air dan juga udang kering. Air tu kena sendiri agak agak. Kalau bubur pekat sangat boleh tambah air. Bila beras dah agak kembang,bolehlah masukkan santan. 
Tunggu sehingga beras kembang dan jadi bubur. Kena terus mengacau...penat sikit la. Lastly baru letak daun sup...dah siap dan sedia untuk dihidangkan... Dah siap.. kenyang anak2 saya makan.. Alhamdulillah...

6 comments:

  1. sedap bubur lambuk... saya memang suka sgt la bubur nasik...

    ReplyDelete
  2. famous bubur ni, dulu slalu dengar kawan2 sebut, ada gak cuba sekali-dua, lama dah tak merasa dah.

    ReplyDelete
  3. sedapnya..best ni ! lama tak makan bubur lambuk...harap puasa jela..hehe

    ReplyDelete
  4. nice entry, singgah jap.. jemput singgah blog saya, in sya Allah ada manfaat.. :)

    ReplyDelete
  5. wahhh.. sedapnya.. lama dah tak masak bubur :)

    ReplyDelete

hai.. tQ sudi singgah di sini.. hope sudi komen sekali yea.. mekacehh.. =)