Friday, 25 March 2016

WALLPAPER PILIHAN

WALLPAPER PILIHAN |
Tak ada apa nak cerita, masa terhad.. so saya share kan apa yang boleh disini.. risau pula blog tidak ber update, nanti kena delete dengan Google pulak kang... Kalau korang nak tahu.. saya sedang mencari-cari wallpaper yang cantik2 untuk diletakkan di skrin pc saya.. kalau ada yang menarik.. sila tinggalkan link kat bawah ni yea..



Sunday, 12 April 2015

Feeling Confuse....Feeling De-Motivated

Feeling de-motivated...Penah tak korang rasa macam ni...buat kerja tapi tak dihargai...bila bercakap, orang atasan asyik potong je..kita ni macam halimunan je...asyik cakap "you're not working" Habis tu selama ni yang buat kerja tu sape? Saka ke?
Bila dah rasa macam ni, mula la kepala duk piker nak cari kerja lain. Bila jawab balik, kena marah pulak. tapi tu la, nak tukar kerja lain, sayang pulak. dah hampir sepuluh tahun saya keje kat situ. banyak memori suka duka...Dah merasa jatuh bangun company ni...
Saya jenis orang yang tak kisah kerja banyak. Saya masih boleh bertahan kalau banyak beban kerja dan tanggungjawab.Tapi saya memang tak boleh tahan kalau kena kerja dengan orang yang cerewet, yang tak boleh cakap baik-baik. Pangkat sahaja professional tapi perbuatan, percakapan tak menunjukkan dia professional. Kalau nak menegur tak perlu la sampai nak menghina.
Moga Allah bagi kekuatan pada saya untuk berdepan dengan semua ni....Amin...


Thursday, 2 April 2015

BOS LELAKI VS BOS PEREMPUAN

BOS LELAKI VS BOS PEREMPUAN



Anda punya pengalaman cane. Bos yg mana atu yang ok??? Actually rasanya sama je bos lelaki atau wanita, yang penting macamana seseorang bos tu nak respect pekerja under dia.

BOS PEREMPUAN
Positive value

  1. Memahami jika sesama perempuan, sangat memahami especially bila kita tetiba ada urusan keluarga yang nak disettlekan dalam waktu kerja. Tapi yang ni tengok jugak la. kalau bos yang tak kahwin lagi takde maknanya...nak2 yang andartu...meroyan je kejenye.. 
  2. Lebih senang bergaul dengan orang bawahan dan merupakan pendengar yang baik. 
  3. Boleh bercakap tentang banyak hal dalam satu waktu. Berkebolehan menyampaikan visi, misi, dan keadaan tentang pekerjaan. Kira banyak idea la ni. Tapi tu la, bila dah banyak sangat bercakap, banyak sangat idea, mula la merapu2. Direction entah apa2...fenin...


Negative value
1) Seringkali, melibatkan emosi dalam pekerjaan.

2) Ikut mood. kadang2 terbawak bawak masalah peribadi sampai ketempat kerja.

3) Sangat susah dijangka. hari ni lain...esok dah lain...adoi...tak tetap pendirian...
  
BOS LELAKI
Positive value
1) Profesional dan berfikir secara logik .

2) Tidak menggunakan emosi. But depends jugak. Bos besar saya lelaki...garang macam singa..hehe...jangan marah ye bos...

3) Kemahiran membuat keputusan yang lebih baik berbanding bos perempuan. Mereka lebih berpandangan jauh

4) Bercakap bersarkan fakta dan pengalaman

Negative value

1) Boleh berlaku kes salahlaku...gangguan seksual.. depend la... tak semua macam tu...

2) Kadang2 terlalu tegas. Sampai takleh bagi muka..yg ni memang masalah la...

So kalau anda diberi pilihan, nak bos lelaki ke perempuan...;) . Pe2 pun dah nama pun makan gaji...so kene le sabar...kene marah ke apa ke, diamkan je le. Open heart...anggap je le bos kita tu sebagai cabaran untuk kita improve diri kita. Tapi kalau dah tak tahan sangat.,,,maybe it's time to moving on...Rezeki ada dimana-mana...kbai...